Saturday, December 4, 2010

Ketuanan Melayu

salam :)
sy sudah baek dr demam,,yeay!!!
ok,,jom serious sket jom,,
ok,,ape itu ketuanan Melayu??
aku Google,,dapat kt Wikipedia kot bhaii meaning dye,,
"Ketuanan Melayu (Malay for Malay supremacy or Malay dominance) is the claim that the Malay people are the tuan (masters) of Malaysia. The Malaysian Chinese and Indian-Malaysians who form a significant minority in Malaysia, are considered beholden to the Malays for granting them citizenship in return for special privileges as set out in Article 153 of the Constitution of Malaysia."
mmg aku ingt bnde ney,,time blaja sejarah dulu pun ckap bnde ini,,
Melayu mesti lah dominant,,ini dulu Tanah Melayu,,Melayu punye,,
Bahasa Melayu bahasa kebangsaan,,bahasa rasmi,,
Islam agama rasmi,,
ini semua ade dlam perlembagaan kite,,
tp kebelakangan ney,,
bnyk sngt lah yg x puas hati dgan ketuanan melayu ney,,
padahal da brape lame idup aman ngan bende ney,,
skrang kenape nk bising??
apahal??jeles??aku melayu ko bkan,,ko x dpat msuk UiTM,,ko jeles??
aku melayu x UiTM pown idup jgak,,
tp masalah nye,,yg dok bising suroh buang istilah ketuanan Melayu ney adalh org Melayu jgak,,
jelas kebodohan di situ,,
kenape kan???bile ini dah mmg tanah kite,,tp mmg kene kongsi dgan mereka2 itu,,mmg x apa,,aman sahaja sepanjang 53 thun ini,,
tp knape nk buang ape yg mmg istimewa bg kite,,
mcam ade mate tp butakn mate tuh,,
ini bkan Kasim Selamat,,
bodoh lah mmg bodoh,,
kite Melayu,,dgan ketuanan Melayu ini pown maseh x dpat nak dominasi ekonomi,,tanpa ketuanan Melayu ini kite jd ape??kuli dan hamba semata2??
tanpa ketuanan Melayu ini,,jd ape anak2 Melayu di IPT sana??
mungkin x ada Melayu sudah di IPT nanti,,
hummm,,,aku pown x pham knapa Wan Azizah yg kononnya menegakkan keadilan itu kene bg statement mcam ini kn,,
kecewa lah haiii,,
dulu aku ingt PKR lah yg mungkin dpat ubah cara politik n sistem ekonomi negara ni,,
aku ingt PKR lah yg dapt bela balek naseb Melayu kt negara ney,,
tp sekarang??nak buang ketuanan Melayu??
x paham aku,,
mungkin skarg aku pham en nape lah rmai bdak2 baya aku mlas nk amek port pasal politik negara,,
kalau da name politik,,belah mane pown ade jew agenda dan helah nye,,
sume nak maen kotor manjang,,
bile buat bende baek seket,,jaja satu negara,,
padahal derma 2 ribu je pown,,cek sebesa dinding,,
turap jalan,,tuh pown time berkempen,,kalu kalah,,turap separuh jelah,,
ade wakil rakyat,,adun bgai,,tp bab2 kebajikan,,kene Bersamamu dtg dulu jgak barulah wakil rakyat ke adun ke dtg bg bantuan,,
x tawu lah,,
mungkin bile ade perasaan berkuasa itu,,mereka jd tamak,,
spatutnya org atasan kene jujur lah dlam kerja,,
jgan dok gaduh je dlam parlimen tuh,,klaka jew,,kalah bdak2 sekolah,,
ok lah,,aku pown cume remaja biase,,yg marah bile bangsa ku diperlekeh sebegitu,,
sbb sekarg mane ade da bahase Melayu kt Malaysia ney,,sekrg ade bahasa Malaysia,,
padahal,,Malaysia ney ade banyak bangsa dgan bahasa masing,,
tp kite pilih untuk lupuskan bahasa Melayu jgak kan??
sudah lah,,ini cume pendapat aku,,
x dapat mgubah ape2 pun,,
langsung x dpat ubah ape2,,
so,,gud nite readers and stalkers,,
fullstop.
:)

p.s. lagi satu,,ade dua lelaki yg paling di menyampahkan oleh rakyat Malaysia,,haha,,satu Dr Rozmey ngan Dua Alam x gune die tuh n Uncle Seekers yg perangai same cam setan2 yg dye tangkap masuk dlam botol tuh,,g ahh bace blog si Uncle ney,,yg kes dye ngan bekas Permaisuri,,mmg panas!!!

4 comments:

Azi said...

mana nak baca blog dia, url pleaseee, and the best word, everyone have their own agenda. tapi kt rasa better pilih BN, tak kesah la kak lia, if others teenagers tak nak msk cmpr hal politik, but we have too, kalu sume tak nak cmpr sape je nak cmpr, andddd, awak tahu peratus remaja cina yang boleh mengundi dan berdaftar lebih tinggi drpd anak melayu kita. suh daftar pun taknak, dari sini la sikit2 kuasa kita sebagai melayu akn terhakis, believe me !

lalalialia said...

nta,,BN n PKR same jew,,,sume kire kepale sendiri,,then rakyat tertindas,,hummm,,PAS lak ok,,,tp ekonomi x terjana sngt,,nta,,bia lah dulu,,ouh awk google lah syg blog org tua tuh,,popular snang jjew cari,,sumpah mamat tuh mencapub,,bace ahh,,mmg benci gile

Zulkifli... said...

bukan camtu..kenape mereka persoalkan ketuanan melayu?Sebab ketuanan melayu tu sendiri disalah gunakan oleh pihak tertentu iaitu org melayu sendiri untuk kepentingan mereka sendiri.memang korang rase korang dapat hak istimewa sebagai seorang melayu yang kononya bangsa melayu bangsa asal negara ini.Memang korang akan rasa skt hati sebab korang tak tao hal sebenar.Jangan kaji sebelah pihak tapi kajilah kesemua pihak.

lalalialia said...

bende basic,,,nak kaji ape lagi,,ini semua politik lah,,,ko melayu enn???knape??x nk hak istimewa dah??ape salah gune??itu hak kite,,kite gune lah,,nak ape lg??ini tanah kite ok,,,tanah melayu,,ckap lah aku racist or ape,,tp aku melayu,,darah aku,,aku ade hak suare kan x puas hati aku,,jgan jd melayu yh lupe diri,,lupe darah,,mmg x kan melayu hilang di dunia,,tp klaw melayu yg pijak melayu,,mkan melayu,,mmg ilang lah melayu stu ari nanti,,