Sunday, July 10, 2011

perihal si Kuning :)


semalam,,bertarikh 9 July 2011,,
x ade seorg rakyat Malaysia pun patut lupe tarikh ini,,
satu perhimpunan yg insyaallah akan mengubah Malaysia pada hari akan dtg,,
mengubah mentaliti dan kesaksamaan dlam negara aman ini,,
aku bace semua tuntutan dan perihal si kuning yg berani ini di sini,,
aku kagum,,akhirnye ade juga satu organisasi bebas yg diwakili rakyat2 yg bersuara lantang sedar akan ape yg berlaku dan ape yg x patut berlaku di tanah air tercinta ini,,
mungkin selama ini aku juga bosan dan muak dgan gelagat media dan sesetengah org2 besar yg gemar main kotor dan x beri peluang yg adil dan saksama pada pihak2 lain,,
tp aku sebagai anak muda,,mmg dah darah muda,,walau geram tp sikap 'ah lantaklah' tuh mmg kuat dlam hati,,ini same jgak dgan budak2 muda laen,,nampak tp buat x tahu,,mungkin sbb terlalu bosan melihat gelagat org2 dewasa yg bertekak x tentu pasal dlam parlimen,,
tp semalam,,aku rase bersyukur jugak sbb x semua rakyat Malaysia bersikap seperti aku,,
organisasi kuning ini menuntut dan bersuara mewakili suara2 hati seperti aku dan ramai yg lain yg tidak tahu bagaimana nak luahkan suara kami yg kecil ini,,
mungkin ada yg tidak senang kerana pahlawan2 kuning ini memenuhkan jalan2 di Kuala Lumpur,,
tp tidak apalah,,bg lah mereka peluang hanya satu hari itu,,mereka beramai2 bukan untuk berperang dgan si merah atau untuk merosakkn harta bende negara,,
cume mereka berjalan beramai2 agar suara2 kecil mereka bile bergabung dpat menghasilkan suara besar yg dpat didengari semua,,mereka hanya mahu didengari,,beri lah mereka peluang,,
lg pun ape yg mereka suarakn adalah sngt releven,,
pahlawan2 kuning ini juga bukan memihak mane2 parti politik yg ade,,cume ade sesetengah parti politik yg menyokong suara si kuning ini,,itu saje,,jganlah mereka ini disalah anggap,,
dan jgan pula menuduh yg si kuning ini bertujuan untk memecah belahkn kaum2 di negara ini,,
jgan berfikiran sempit,,baca dahulu 8 tuntutan mereka,,
cari gmbr2 berkenaan perhimpunan ini,,mereka semua bersatu,,
aku lihat dr gmbr,,ade berbagai agama,,berbagai kaum bersatu demi menyuara kan satu hak yg sama,,

" i have never seen all the races in Malaysia so unite in one cause before" - Pak Samad

he's right,,i feel overwhelmed by how united the rakyat in this yellow rally,,
and i just cant believe why there are still narrow minded people said that this rally were meant to 'pecah belah' the rakyat,,meanwhile this rally show them holding hands,,walking shoulder to shoulder despite their skin color nor religion,,they were together shouting for their right,,
tolong jangan mereka ini disalah anggap,,
dear yellow warriors,,
yesterday,,there were maybe only 10 thousands of you rallying in Kuala Lumpur,,
but remember,,there are many more of us who witnesses the truth from home,,
praying from far,,admiring your effort from far,,and wishing all the 8 demands will be fulfill,,
and feeling sorry for not being there together fighting for the rakyat's right,,
but always remember,,there are still thousands or maybe millions of us who were not in the rally are actually support all of the yellow warriors,,
and may Allah helps us,,to show what is right will be right,,and what is wrong will be wrong,,aminn,,
fullstop.


p.s. semalam,,aku nampak ape itu satu Malaysia,,aku x pernah rase begitu bangga dengan betapa unitednye rakyat Malaysia,,sbb selama ini aku rase nk unite semua kaum kt Malaysia ney mmg impossible,,tp semalam,,pahlawan2 kuning ney dah buktikan yg selama ini aku salah,,you guys are the true warriors :)
 

11 comments:

Anonymous said...

tapi tak rasa ke yang Bersih tu salah 1 agenda utk meruntuhkan orang Melayu?? tengok je ketua dia, apa perjuangan dia, mcam bertentangan dengan Islam. memang lah ni pasal PRU 13, tapi, kalau skali kita dah sokong apa yang diperjuangkan oleh mereka, senang utk kita ikut apa perjuangn mereka

kita kena tau apa dan kenapa diorang nak buat bnda ni. kalau diorang kata SPR tak telus, kenapa dalam pilihan raya, ada je parti pembangkang??

jangan sampai, kita orang Melayu, orang Islam termakan dengan agenda tersirat orang luar. senang nak dimanipulasi. last2, negara tergadai, jadi macam orang Melayu dekat Singapore.

TUNTUTAN AMBIGA MELALUI IFC

1. Seseorang anak yang dilahirkan oleh ibu bapa Islam tidak seharusnya secara terus menjadi orang Islam.

2. Orang bukan Islam yang telah memeluk Islam hendaklah diberikan kebebasan untuk kembali ke agama asal mereka (murtad) dan tidak boleh... dikenakan tindakan undang-undang.

3. Sebarang kes pertukaran agama orang Islam kepada bukan Islam tidak sepatutnya dikendalikan oleh Mahkamah Syariah tetapi dikendalikan oleh Mahkamah Sivil.

4. Tidak perlu dicatatkan di dalam kad pengenalan seseorang Muslim bahawa ia beragama Islam.

5. Orang bukan Islam tidak perlu dikehendaki menganut Islam sekiranya ingin berkahwin dengan Orang Islam,Orang Islam hendaklah dibenarkan keluar daripada Islam (murtad) sekiranya ingin berkahwin dengan orang bukan Islam tanpa boleh dikenakan tindakan undang-undang.

6. Seseorang atau pasangan suami isteri yang menukar agamanya dengan memeluk Islam tidak patut diberikan hak penjagaan anak.

7. Orang yang bukan Islam yang mempunyai hubungan kekeluargaan dengan seorang yang memeluk Islam hendaklah diberikan hak menuntut harta pusakanya selepas kematiannya.

8. Kerajaan hendaklah menyediakan dana yang mencukupi untuk membina dan menyelenggara rumah-rumah ibadat orang bukan Islam sebagaimana kerajaan menyediakan dana yang serupa untuk masjid.

9. Orang bukan Islam hendaklah dibenarkan dan tidak boleh dihalang daripada menggunakan perkataan-perkataan suci Islam dalam percakapan dan sebagainya.

10. Bibel dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Indonesia sepatutnya dibenarkan untuk diedarkan kepada umum secara terbuka.

11. Pelajaran agama bukan Islam untuk penganut agama itu hendaklah diajar di semua sekolah.

12. Program-program berunsur Islam dalam bahasa ibunda sesuatu kaum hendaklah ditiadakan. Program dakwah agama lain selain Islam pula hendaklah dibenarkan untuk disiarkan dalam bahasa ibunda masing-masing.

13. Orang Islam yang membayar zakat tidak sepatutnya dikecualikan daripada membayar cukai pendapatan dan wang Hasil zakat sepatutnya digunakan juga untuk keperluan orang-orang bukan Islam.

14. Sepatutnya Islam tidak disebut sebagai pilihan pertama masyarakat Malaysia seperti dalam soal pakaian menutup aurat kepada pelajar sekolah.

Inilah perjuangan Ambiga yang sedang mendapat sokongan daripada orang Islam PAS dan PKR di dalam Negara kita hari ini. Kalau inilah yang kita mahukan,marilah kita menyatakan sokongan tanpa berbelah bagi kepada Ambiga dan IFC

faizdz said...

lia, even dekat Egypt ni pun ada jugak diorang berhimpun, kuning je semerbak. hohoho. tapi vid yang kmu tunjuk tu, macam scary jeeeeeee.
and faiz ada baca dekat somewhere, it seems, bnda ni diorang buat worldwide, as in yang berhimpun2. ni. dekat Cairo ada, Mansoura ni pun ada. and even Melbourne,perth,adelaide,n​ew york,korea,taipei n a few more. macam agak wow lah kan. hohoho
and betul ke ada yang meninggal??

Sare said...

babe, 1 Malaysia mmg dah 1 Malaysia.
in the end Melayu pecah DUA.
mission accomplished :)

Anonymous said...

errrrr,boleh tuju lagu??

Anonymous said...

lpas tgk vid clip ni,cm lagi semngat weh aku..semangat nk tgk transformer..

lalalialia said...

anonymous pertama,,sy tahu psal 13 tuntutan ambiga tuh,,yg itu mmg sy x sokong,,sebagai muslim,,sbagai rakyat Malaysia mmg sy bantah yg itu,,tp untuk tuntutan Bersih,,sy setuju sngt,,sy x napak kat mane bersih nak runtuhkn melayu,,tp x ape lah kalu itu yg awk anonymous punye pendapat,,tp pandangan sy beza,,peace

lalalialia said...

faiz dear :) yup,,Malaysian almost world wide were supporting yesterday rally,,it was awesome ayte,,to fight for the right is the right thing to do anyway,, :) ha ah faiz,,ade seorg pak cik ini meninggal,,al fatihah

lalalialia said...

sarey,,mungkin ko kene tgok video ney
http://www.youtube.com/watch?v=Kt224G3c6WE&feature=player_embedded
ko tgok,,ko fikir sendiri,,aku rase yg jatuhkn kite bukan si kuning ney,,tp org laen,,bace bnyak tmpat,,jgan percaya sngt pd satu2 sumber yg sah2 bukan bersuara tntg kebenaran,,

lalalialia said...

anonymous 2,,boley je tuju lagu,,tp kene nyanyi sendiri lah,,haha :p
anonymous 3,,haha,,sumpah x dew kene mengene dgan transformer,,mmg lah background music dye,,haha,,ko jgan nk nganjing sngt lah

Sare said...

aku x bc story dr mne2 pihak sbb nnt naik loya. haha. link tu pown aku mls nk tgk. komen sblm nie just intuisi aku psl perpaduan melayu lps nie. bkn psl sp nk jatuh kn sp. drp majoriti akan jadi minoriti vs minoriti. pdpt aku sj :) lain mata lain pandangan ;)

lalalialia said...

sare,,x patut lah ko snang2 buat statement tanpa rujuk mane2,,x patut lah ko tuduh mane2 pihak tanpa bace atau selidik pd dua2 pihak,,x patut mcm tuh,,x bijak,,ade pandagan msing2 mmg,,tp menidakkn bukti,,itu x bijak,,tp x ape,,terpulanglah,,bile mentaliti mmg dah terperangkap dgan satu pegangan,,mmg susah nk ubah itu,,so tepulanglah